Blog

Poradna proti rychlému stárnutí, zdravotním dopadům chronického stresu a civilizačním chorobám.

Jarní detox

JAKÉ JSOU MOŽNOSTI? A CO RADÍ ODBORNÍCI PROTI STÁRNUTÍ?
Jarní detox

Čeká nás první teplý slunečný víkend po letošní sněhově bílé zimě. Dny se začínají prodlužovat, jaro se blíží. Při ranním venčení psího miláčka už můžeme místo ledového severáku poslouchat zpěv prvních ptačích odvážlivců. Jako každý živý organismus na této planetě i lidé reagují pozitivně na teplejší dny a více světla. Jako bychom se probouzeli ze zimního spánku. V žilách cítíme nový příval životní energie, jsme pozitivně naladěni a spřádáme plány, jak dohnat prozatím zanedbávaná novoroční předsevzetí. Ať už jste si se začátkem roku slíbili, že ztratíte pár kilo, přestanete kouřit či zapracujete na své fyzické zdatnosti, proč nezačít jarní očistou organismu.

Jak působí detoxikační kúra na lidský organismus?

I když je člověk považován za vrchol evoluce, ještě dnes reaguje lidský organismus v mnoha ohledech na přírodní vlivy stejně jako před tisíci lety - uvádí internista a odborník na stárnutí Doc. MUDr. Lubomír Novák z poradny Ave Vita Mea. Zimní období je obdobím spánku. Lidský organismus není tedy tak aktivní jako v letních měsících. Tělo si dělá zásoby, ukládá tuky – více jídla spořádáme a méně se hýbeme. Není nutné se za to bičovat, toto chování je pro člověka přirozené. Na jaře je ale tedy dobré organismus zpátky probudit, dát mu povel, že přichází aktivní období. Zvířatům udává takový povel příroda – sluneční paprsky, tající půda a první potrava vyvedou zajíce z nor. Lidé ale již nežijí v souladu s přírodou a neumí jí naslouchat. Proto odborníci doporučují převzít její úlohu a probudit své tělo po zimním spánku jarní očistnou kúrou. Ať už zvolíte jakoukoliv cestu, pomůžete tak svému organismu očistit se od toxinů, posílit imunitu, nadopovat ho vitamíny. Budete se cítit lehčí, upraví se Vám zažívání a získáte energii. A jaké jsou tedy možnosti?

Ovocné a zeleninové šťávy

Ovoce a zelenina jsou nedocenitelnými dary přírody. Prospívají tělu i mysli, jsou lahodné, zahánějí hlad a jsou pokladnicí vitamínů, po kterých tělo po zimě tak baží. Jarní očistná kúra spočívá v konzumaci pouze ovocných a zeleninových šťáv po dobu 3 – 7 dní. Pokud jste nikdy kúru nedrželi, doporučujeme začít kratší variantou. Denně byste měli vypít zhruba 1 l šťávy v pěti dávkách po 200 ml, po 400 ml pokud se jedná jen o zeleninové (ty totiž mají méně cukru). Dny je dobré začínat vlažnou vodou s citronem, která aktivuje zažívání a velmi důležité je dodržovat pitný režim, tzn. minimálně 1,5 l čisté vody denně. Ovoce a zeleninu lze do šťáv kombinovat jakkoliv.

Půst – ano či ne?

Nejpřirozenější technikou by se zdálo nechat tělo, ať se samo zbaví zbytků natrávené potravy, tedy omezit příjem pevné potravy a držet půst. Ten by ale neměl být bez lékařského dozoru delší než 24, max. 36 hodin. Během nich trávicí systém sice zpracuje zbytek potravy v těle uložené, ale nezbaví se nahromaděných toxinů. Nepříjemným vedlejším efektem půstu je také bolest hlavy, ke které dochází kvůli nedostatku cukru a s tím spojená ztráta energie.

Popíjení dle ajurvédy

Chcete-li si pro začátek dopřát kratší a mírnější očistu, můžete zkusit ajurvédskou jednodenní kúru - ta spočívá v pití horké vody po doušcích - či týdenní popíjení čajů namíchaných z ajurvédských bylin. Ajurvéda vychází z faktu, že každý z nás je jiný a je založená na individuálních potřebách osob. Neuvádí tedy žádná obecná pravidla o objemu zkonzumovaných nápojů. Zkrátka odlehčete jídelníček a pijte ve chvíli, kdy máte žízeň.

Pokud se cítíte „silnější v kramflecích“, můžete vyzkoušet 3 – 7 denní detoxikační ajurvédskou kúru Neera. Během této doby konzumujete pouze nápoj připravený ze směsi Neera, jehož hlavní částí je javorový sirup, citronu a kajenského pepře a dodržujete pitný režim. Stejně tak jako při půstu Vás může z důvodu poklesu hladiny cukru i při Neera kúře doprovázet první dny bolest hlavy. Vaše tělo se však pročistí od nosu až po střeva, zároveň nepřijde o živiny, které mu složení bylinek v sirupu Neera zajistí, a úbytek váhy 3 – 5 kg jsou po sedmidenní kúře příjemným vedlejším efektem.

Jogínská očista organismu

Jóga zažívající v dnešní době velký boom není jen o praktikování asán. Je to styl života, ke kterému patří i poněkud některé drastičtější očistné techniky, které je nutné provádět pod dozorem odborníka. Jednou z nich je například očista střev, tzv. Sankaprakšalána. Při praktikování této techniky pijete směs slané vody a provádíte speciální jógové břišní cviky, a to až do té doby, kdy Vaše tělo vylučuje ze střev pouze čistou vodu. Mezi dalšími metodami, které zvládnete i doma sami, můžeme uvést např. čištění nosních dírek Džala néti. S nakloněnou hlavou nad umyvadlem a s pomocí speciální konvičky lijete do jedné nosní dírky vodu, kterou necháváte vytéct druhou nosní dírkou ven. Skvěle tak pročistíte dutiny. Dhauba, neboli čištění jazyka kartáčkem, kterým ho zbavíte povlaku, jsou další očistou prováděnou pravidelně jogíny. Jazyk má v sobě totiž nejvíce nervových zakončení a je tak jedním z nejdůležitějších orgánů lidského těla, skrz který lze vnímat tzv. pránu, energii vesmíru.

http://www.yogapoint.cz/clanky/zivotni-styl-a-zdravi/dzala-neti-pravidelna-hygiena-nosu-vam-procisti-hlavu/

Vnitřní detox

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv možnost či změnu jídelníčku, nezapomeňte ji doplnit o „detox i uvnitř hlavy“. Zkuste si najít denně půl hodiny jen pro sebe, oprostit se od vnějších vlivů a utřídit si myšlenky. Veškerá vnitřní harmonie totiž vychází nejen ze stavu těla, ale i z jeho jednoty s duchem a myslí. Pokud Vás nelákají meditační techniky a zpěv manter AUM a SÓ HAM Vám připadá přitažený za vlasy, nevadí – úplně stačí např. podělit se o své myšlenky s papírem. Založte si sešit, kam si budete psát své cíle a způsoby, jak jich dosáhnete. Postupujte pomalu a hlavně zaznamenávejte své úspěchy. Za každý i malý pokrok se nezapomeňte odměnit – důležitá je pozitivní motivace. Konejte vždy s respektem ke svému tělu i svým možnostem a Vaše úsilí se Vám mnohonásobně vrátí.

Pozn. Uváděné možnosti mají pouze informativní charakter. Vždy je potřeba přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu, popř. konzultovat s ošetřujícím lékařem.


Zpět na přehled

Nahoru